Πολιτιστικός Σύλλογος

ΙΔΡΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ: O Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκουδίου ιδρύθηκε στις 6/5/1975 με την ονομασία ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ <Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ>. 

Είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη διατήρηση ,διάδοση και προβολή της ιστορικής κληρονομιάς του χωριού. Η ίδρυση του Συλλόγου αποτέλεσε και αποτελεί σταθμό στη ζωή του χωριού. Κάθε εκδήλωση κάθε δραστηριότητα γίνεται υπόθεση όλων των χωριανών, και όλοι χαράσσουν την πορεία του χωριού. Είναι ένας φορέας πολιτισμού που προσφέρει στον τόπο πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση, και πρωτοστατεί στην αναβίωση όσων γίνεται ή τουλάχιστον στην καταγραφή όλων για να γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές την παράδοση του χωριού και να την κάνει γνωστή στη χώρα και έξω από αυτή όπου βρίσκονται χωριανοί μας. Στά τέλη του 2008 με καινούργιο καταστατικό που κρίθηκε απαραίτητο από φορείς του υπουργείου πολιτισμού εγγράφηκε στα μητρώα με την ονομασία, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ.Εκδηλώσεις καλοκαιριού 2011.

Παγούνης Ηλίας, Δημούλας Κώστας, Περιστέρης Κώστας, Καραβαγγέλης Αλέξης, Βαλδούμας Δημήτριος, και Τζήκας Γεώργιος.
 

ΣΚΟΠΟΙ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ: Η εκτέλεση κοινωφελών έργων, η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Τέτοιες είναι: η δενδροφύτευση, αναπλάσεις χώρων, ψυχαγωγία που είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους. Επίσης ένας ακόμη σκοπός του Συλλόγου είναι η παρακολούθηση των αναγκών του χωριού, και η θεραπεία αυτών.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η έκδοση εφημερίδας <το Λυκούδι> από το Δεκέμβρη του 1979 έως σήμερα. Συνολικά εκδόθηκαν 164 φύλλα τα οποία τα 151 από αυτά βρίσκονται σε αρχείο με τέσσερις(4)ενότητες pdf ψηφιοποιημένα με ευρετήριο σε κάθε φάκελο που επιμελήθηκε ο Βασίλης φ.Πλάτανος.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ο Σύλλογος μας σήμερα στα πλαίσια της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας διαθέτει: Μεγάλο αριθμό μεταλλικών και πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων, ψυγεία, καταψύκτη, μικροφωνική εγκατάσταση τύπου YAMAXA-AX-12, DVD/CD PLAYER, φορητό ηλεκτρονικό Η/Υ LAPTOP, Εκτυπωτή, Οθόνη προβολής ταινιών, projector, κλπ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Η δημιουργία < Μουσική Σκηνή Λυκουδίου> από ομάδα παιδιών του Συλλόγου με ιδιαίτερες μουσικές εμφανίσεις στην περιοχή το 2005 έως σήμερα, με ρόκ, έντεχνο, λαϊκό, παραδοσιακό τραγούδι με Συντονιστή τον Γεώργιο Αθ. Τζήκα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: (2005-ΣΗΜΕΡΑ) Έχει παρουσιάσει δυο ιδιαίτερες παραστάσεις του ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ : Η Ειρήνη & Η Αξιοπρέπεια από παιδιά του Συλλόγου με παραστάσεις στην περιοχή μας με Υπεύθυνο/Συντονιστή τον Κώστα Δ. Δημούλα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Η δημιουργία από μέλη του Συλλόγου έγινε πραγματικότητα που από την ίδρυση τους είχαν πρωτοστατήσει για την κατασκευή του. Παραδόθηκε στο κοινό το καλοκαίρι του 2010 και περιλαμβάνει 3 αίθουσες:
1) Αίθουσα επεξεργασίας μαλλιού
2) Αίθουσα Αγροτικών εργαλείων
3) Κουζίνα…. Δωμάτιο κατοικία, με καταγραφή όλων των αντικειμένων της Μουσειακής Συλλογής, που χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα χρόνια για τις ανάγκες τους οι χωριανοί. Σήμερα αποτελεί μέρος επίσκεψης και παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Πέρα από τις τακτικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης της πρωτοχρονιάς, Αποκριάς, Αρτοκλασίας στο ομώνυμο ξωκλήσι του Αι-Γιώργη, διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, προβολή βίντεο & κινηματογραφικών ταινιών για την ψυχαγωγία των χωριανών. Τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη εκδήλωση είναι η διοργάνωση του πανηγυριού στις 25-26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής μια ιδιαίτερη προσπάθεια που καλούμε όλους τους Λυκουδιώτες στο πολιτιστικό αυτό γεγονός.